Elektrische scooters bieden mensen een manier om zich tot vijf keer sneller te verplaatsen dan te voet, terwijl ze milieuvriendelijk, leuk en zeer goedkoop zijn. En, in tegenstelling tot een fiets, ben je niet bezweet als je aankomt!

Nu steeds meer mensen een elektrische scooter kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Snelheid, grootte, gewicht, actieradius, betrouwbaarheid en kosten zijn slechts enkele van de factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van je beslissing. In deze gids leggen we alles uit wat u moet overwegen om ervoor te zorgen dat u de beste e-scooter kiest voor uw behoeften.

Kwaliteit van de rit – hoe comfortabel moet uw rit zijn?

Als je niet zeker weet hoe je een elektrische scooter moet kopen, is het onderzoeken van de kwaliteit van de rit een goede plek om te beginnen.

De rijeigenschappen van sommige e-scooters zijn zo slecht dat ze niet langer dan 1,5 km bereden kunnen worden op minder dan een perfecte ondergrond.  Deze e-scooters zien er geweldig uit op een webpagina, maar veel mensen gebruiken ze niet meer omdat ze ‘bottenbrekers’ zijn.

Er zijn een aantal factoren die de rijeigenschappen beïnvloeden:

Wielmaat

We raden sterk aan om wielen met een diameter van minder dan 10 inch te vermijden. Kleinere wielen rijden ruwer en komen gemakkelijker vast te zitten in kuilen.

In de regel hebt u grote wielen nodig met lucht in de banden. Als je veel off-road gaat rijden heb je dikke banden met profiel en vering nodig.

Tip: elektrische chopper kopen – Fastfuriousscooters.nl

Massieve of luchtgevulde banden

Er zijn twee soorten banden: luchtbanden (gevuld met lucht) en massief rubber (zonder lucht).

Met lucht gevulde banden geven u een betere rit – ze hebben het voordeel van schokabsorptie en een veel betere wegligging, maar zijn gevoelig voor lekrijden en vereisen onderhoud.

Als u kiest voor luchtgevulde banden, raden wij u sterk aan ook “lekbeschermingsvloeistof” aan te schaffen. Breng dit aan vóór uw eerste rit en misschien hoeft u uw banden nooit te vervangen. Hier is een video over hoe u lekbeschermingsvloeistof aanbrengt.

U moet ook regelmatig uw bandenspanning controleren en deze bijvullen als deze te laag is. De juiste bandenspanning is van vitaal belang voor de veiligheid, het remvermogen en de grip. Een te lage bandenspanning veroorzaakt slijtage, halveert de actieradius van uw batterij, zorgt ervoor dat u die topsnelheden niet meer haalt en maakt u zelfs gevoeliger voor lekke banden. Bekijk onze reeks e-scooterpompen hier.

Hier is een gids over hoe je een lekke elektrische scooter repareert.

E-scooters met massieve banden vergen vrijwel geen onderhoud en bieden een oplossing voor lekke banden als je regelmatig rijdt op plekken waar veel glas, doornen of spijkers liggen.

Het nadeel van een onderhoudsarme massieve band is dat ze minder soepel rijden en je dus meer hobbels en trillingen zult voelen.

Lees voor meer informatie onze volledige gids over luchtgevulde versus massieve banden.

Vering

De vering van een e-scooter werkt hetzelfde als die van een auto: hobbels en schokken van de grond worden weggewerkt. Bedenk of je off-road gaat rijden of op ruw terrein en als dat zo is, kan vering een belangrijke overweging zijn bij de aanschaf van een elektrische scooter.

Tip: elektro step kopen online

Zonder vering krijg je trillingen in het stuur, wat oncomfortabel kan zijn op langere ritten – en wat is daar het plezier van?

Een elektrische scooter met grote, luchtgevulde banden zonder vering rijdt soepeler dan een elektrische scooter met massieve banden en vering.

Als je een off-roader wilt die over ruwer terrein rijdt, overweeg dan sterk om een elektrische scooter met kwaliteitsvering te kopen. Vering kan worden bevestigd aan de voorwielen, achterwielen of beide wielen.